Brf Sjötungan
Miljötips
Här finns mer miljötips. För den som vill veta mer: Sök på internet det finns mycket att läsa om miljö. Tänk på miljön Bostaden är en plats där vi tillbringar mycket tid. Miljöfrågor har blivit allt viktigare i världen och alla måste hjälpas åt för att bidra till en bättre miljö. Med ganska enkla medel går det att göra stora förbättringar. Här kommer lite tips och goda råd för att vi tillsammans ska kunna bidra till en bättre miljö.
Toalett
I toaletten ska bara det som har passerat kroppen samt toalettpapper spolas ner.
Köksavlopp
Fett och mat-/frityrolja får ej spolas ner i köksavloppet. Sug upp fettet med lite hushållspapper eller låt det stelna, skrapa ur och släng det sedan i soppåsen.
Kemikalier och läkemedel
Spola aldrig ner negellack, färgrester, lacknafta eller andra starka kemikalier i avloppet då det skadar miljön.Dessa produkter lämnas till återvinningscentralen. Överblivna läkemedel ska lämnas tillbaka till apoteket.
Temperatur inomhus
För varje grad du sänker inomhustemperaturen minskar energiåtgången för uppvärmning med ca 5 %. När du reser bort kan du sänka temperaturen till ca 15 grader. Ställ inte möbler för nära radiatorerna, eftersom värmen då får svårt att nå ut till resten av rummet. När du vädrar, gör det under en kort tid men med fullt korsdrag. Tänk på att stänga av radiatorerna under fönstret. Om du fäller ner ev. persienner eller drar för gardinerna på natten så stannar värmen inomhus.
Belysning
Av all el som förbrukas i ett hushåll står belysningen för ca 20 % Lågenergilampor har 80 % lägre energianvändning och ca 10 gånger längre livslängd än vanliga glödlampor. Belysning som kräver transformator drar ström även när dem är släckta. Dra ut kontakten när du släcker eller koppla den till ett grenuttag med strömbrytare EU har beslutat att glödlampor inte får importeras efter september 2009 Lysrör och lågenergilampor innehåller kvicksilver och det är viktigt att de lämnas in på en miljöstation. Diodlampor drar lite el och har lång brinntid, innehåller inte kvicksilver. Brinntid vanlig glödlampa ca 1000 h, lågenergilampa ca 10 000 h och diodlampa ca 100 000 h. Släck lamporna när du inte är hemma. Använd gärna en timer.
Hushållsel
I ett hushåll på 4 personer går ca 6200 kWh åt till hushållsel. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader.Frosta av frysen när det börjar bli mycket is i den. Det är också bra att ta bort damm från kylen och frysens baksida. Dammet gör att elförbrukningen ökar. Se till att tätningslisterna är hela i både kyl och frys. Köp inte mer mat än vad ni behöver. Att producera livsmedel innebär stor miljöpåverkan avseende övergödning, användning av kemikalier och utsläpp av växthusgaser. Genomsnittshushållet slänger ca 20 % av all inköpt mat. Att värma/koka vatten görs energieffektivast i en vattenkokare. Små mängder mat och vätska som ska värmas görs energieffektivast i en mikro. Använd kastruller och stekpannor med plan botten och som passar plattans storlek. Sätt lock på kastrullen när du kokar vatten/mat. Det går fortare. Tina maten i kylskåpet, istället för mikron. Diskmaskinen ska vara fylld innan den körs igång.
Livsmedel
Närodlat är oftast bättre än långväga odlat. Livsmedel producerat i Sverige har oftast mindre kemikalier och bättre djurskydd. Välj mat efter årstid. Genom att välja mat efter vår svenska säsong, bidrar du till lägre klimatpåverkan. Många fiskbestånd är hotade idag. Världsnaturfonden har tagit fram en lista över fiskarter som är hotade, se mer på www.wwf.se Dricker ni kolsyrat vatten kan en kolsyreapparat i hemmet spara både miljö, rygg och pengar.
Hemelektronik
Hemelektronik står för ca 17 % av hushållselen i våra hem. Stäng av både TV:n och datorn med strömbrytaren. Det finns speciella grenkontakter som stänger av all kringutrustning. Fråga efter energiförbrukningen när du ska köpa ny TV. Dra ur batteriladdaren (mobil, kamera mm) när den inte används. Ställ in din dator så att den går till "viloläge" om den inte har använts på en stund.
Vatten/Tvätt
I dina kranar och i duschmunstycket ska det sitta en sparventil som minskar förbrukningen av vattnet Om en kran börjar droppa är det bra att åtgärda det så snart som möjligt, så att inte vatten rinner ut i onödan. Det är energieffektivare att lufttorka tvätten, istället för att använda tumlare / torkrum / torkskåp. Du spar el genom att tvätta först när tvätten fyller maskinen och använd tvättmaskinens sparprogram. Tänk också på vad du använder för tvättmedel. Förtvätta endast då det verkligen behövs. När du diskar för hand, skölj inte under rinnande vatten, använd en diskbalja som du sköljer i. Stäng av vattnet medan du borstar tänderna och stå inte i duschen mer än du behöver =)
Avfall/återvinning
I snitt producerar vi i Sverige 500 kg hushållsavfall per person och år. Det finns mycket som vi kan återvinna. Gå till kommunens återvinningsstationer med dina återvinningsbara material. Detta är en del av allt som går att återvinna: papper, tidningar, kartonger, glasflaskor, glasburkar, tuber, plastflaskor, plastburkar, plastpåsar, kapsyler, konservburkar m.m Gå till en miljöstation med farligt avfall så som batterier, målarfärg, lysrör, lågenergilampor, elapparater m.m. Se mer info om avfall och återvinningsbara material på www.tyreso.se
Jultider
Julklappspapper ska slängas bland grovsoporna. Julgranar sågas i sär och slängs i sopkärlen. Eller åk till Petterboda. Det var lite enkla tips.
Här kommer ytterligare miljötips.
För den som vill veta mer: Sök på internet det finns mycket att läsa om miljö. Vad Du kan göra för miljön Det finns många enkla knep som gör att vi kan reducera påverkan på miljön och spara el, värme och vatten. En del kanske verkar självklara, men de tål ändå att påminnas om.
Byt till lågenergilampor!
De kostar visserligen mer än vanliga glödlampor, men i gengäld räcker de åtta gånger längre och drar bara en femtedel så mycket el. Lågenergilampor passar särskilt bra i lampor som är tända länge varje gång, t ex i köket. (Har du en så kallad dimmer ska du ha vanliga glödlampor eftersom lågenergilampor inte kan ljusregleras.) En trasig lågenergilampa ska läggas bland det farliga avfallet.
Släck i rum där ingen vistas
Visst kan det vara hemtrevligt med en upplyst lägenhet i höstmörkret, men försök att släcka i rum där ingen är. Om vi alla tänker på det kommer vi att spara mycket energi.
Stäng av TV:n, datorer och ta bort laddare
Använder du enbart fjärrkontrollen drar TV:n ström i onödan och brandrisken ökar.
En dator som står på i standbyläge drar energi.
Stäng därför av TV och datorer med strömbrytaren. (Snart kommer en ny lag som kommer att innebära att elförbrukningen för nya elektroniska produkter i standby-läge kommer att minska.)
Laddaren till mobil som inte används, drar ström och utgör faktiskt nuförtiden en vanlig brandorsak.
Ta därför ut laddaren när Du inte använder den.
Droppar kranarna?
Berätta för förvaltaren om Du har någon kran som droppar. En droppande kran kan förbruka lika mycket vatten på ett år som om du dagligen skulle diska under rinnande vatten.
Duscha istället för att bada
Du sparar mycket vatten men blir lika ren, om Du duschar. När du väl står i duschen, stäng av vattnet när du tvålar in dig.
Använd mindre mängd vatten
Kastrullen behöver inte vara fylld med vatten för att äggen, potatisen eller grönsakerna ska bli kokta. Hett vatten ska Du slå ut i diskhon. Så att det hjälper till att lösa upp ev. fett i avloppet och därmed förhindra stopp.
Slå inte ut vattnet
Det vatten du haft stående i tillbringare eller liknande kan du använda till att vattna blommorna med. Dina blommor trivs bäst med rumstempererat vatten.
Låt inte vattnet rinna i onödan
Diskar du för hand, skölj disken i kallt vatten i en balja, inte i rinnande vatten. Skala inte heller potatis och rotfrukter under rinnande vatten.
Om Du har egen tvätt- och/eller diskmaskin...
Välj en maskin med låg vatten- och elförbrukning. Hoppa över diskmaskinens torkprogram. Fyll tvättmaskinen full, innan Du tvättar. Häng upp tvätt för torkning på torkställning istället för att använda torkskåp eller torktumlare.
Vädra snabbt
Att ha ett fönster på glänt förbrukar mer energi. Då är det bättre att vädra snabbt med fönstret på vid gavel.
Tänk på hur du möblerar
Självklart vet du bäst hur du vill ha möblerat men tänk på att en soffa framför elementet hindrar luftcirkulationen och därmed värmen från att nå in i rummet.
Sköt om kyl och frys
Kyl och frys drar mest ström av alla elektriska apparater du har hemma. Dammsug försiktigt baksidan på kyl och frys varje eller vartannat år, annars ökar energiförbrukningen. Se till att dörrarna sluter tätt och frosta av någon gång per år. Regelbunden avfrostning av kyl och frys spar ström, men hacka inte bort isen! Om du kan sätta in en skål med ångande hett vatten så tinar isen snabbare. Kontrollera temperaturen i kyl och frys. Varje extra grad i frysen ökar energiförbrukningen med 5 procent. Lagom temperatur i kylen är drygt +4° på nedersta hyllan och +6° högst upp. I frysen bör det vara ca -18°.
Köksfläkt
Låt den inte stå på för länge, särskilt inte vintertid, eftersom den suger ut stora mängde uppvärmd luft. Gör du rent fläktfiltret från fett då och då, blir suget bättre.
Lagar du mycket mat på en gång?
Då är det energisnålare att använda ugnen än spisplattorna. Sätt in maten i kall ugn och stäng av ugnen ett par minuter innan maten är klar så sparar du ytterligare 10-25 procent energi.
Rätt kastrull på rätt platta
Kastruller som blivit buckliga eller repiga i botten är mer energikrävande än plana. Använd den elplatta som är lika stor eller något mindre än kastrullen eller stekpannan.
Stormkoka inte
Maten blir inte fortare klar, det drar bara extra energi och du får ånga i köket.
Koka med locket på!
Visste Du att det går åt bara en femtedel så mycket energi när du kokar vatten med kastrullocket på? Stäng av plattan och laga den sista tiden på eftervärme.
Öppna inte ugnsluckan mer än nödvändigt
Varje gång du öppnar luckan sjunker temperaturen med 25-50 grader.
Små portioner – värm i micron!
Ska du bara laga eller värma mat åt en eller två personer är microvågsugnen energisnålare än den vanliga ugnen. (Att tina mat i micron kräver däremot mycket energi.)
Tina fryst mat i kylskåpet
Då kommer kylan från maten till nytta. Varm mat bör du förstås inte ställa in i kylen.
Handla energisnålt och koldioxidsmart
Kanske kan du byta ut en del matvaror mot sådana som inte odlas så långt bort? Varför köpa mineralvatten, som fraktats med lastbil från t ex Grekland, när Du själv kan med t ex en Soda-stream själv kan tillverka Ditt eget mineralvatten enkelt och billigt?